Alge & Fliserens

Tagrens

Alger og mos kan groft deles op i kategorier efter deres farve: grøn, rød, sort, grå og gule.

De forskellige alger dør alle af en tagvask, men hvor hurtigt de forsvinder er meget forskelligt. Afgørende er hvilken alge der vokser hos dig, og hvilket underlag (tagfladen, plankeværket, fliser mm) de vokser på. Vi beskriver her, hvad du generelt kan se frem til efter tagrens, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvad vokser alger og mos på?

Alle typer underlag kan danne grundlag for algevækst, når bare der er vand til rådighed. Dog etablerer alger sig bedst på ru overflader, hvor de mikroskopiske algesporer kan sidde i læ i små fordybninger, mens den første vækst pågår. Når den første lille alge er etableret, vil væksten fortsætte her ud fra, hver gang der er vækstbetingelser, altså positiv temperatur og tilstedeværelse af fugt. Det ”nye” danske klima, korte vintre og meget fugt, er ideelt for algevækst. Vi oplever, at det ikke længere tager flere år for alger at etablere sig, så de er synlige for os. Dette sker nogle gange på bare få måneder. Tagrenset flader bliver angrebet igen gennem den førstkommende vinter, men også helt nyetablerede flader som tag, facader og terrasser på og ved nybyggeri får algevækster allerede første år.

Fugt, som er betingelsen for algevækst, tilbageholdes længst tid på ru overflader og i sprækker. Derfor ses der mest algevækst på f.eks. paptage og i pladesamlinger på cementtagsten/plader. Når først algerne har etableret sig, kan de dog også sagtens spredes ud over glatte flader som glaserede teglsten.

Algers virkning og hvad kan der ske?

Alger og svampe kan sammenlignes lidt. De vokser allesammen på andre materialer, som de nedbryder og bl.a. udnytter næringsstoffer fra. Alger er altså ikke kun et kosmetisk problem. Hvis en algebevoksning har fået lov til at etablere sig over en lang periode, måske flere år, risikerer du, at når algen fjernes, vil den efterlade en synlig plet på den flade, den har siddet på. Dette kan skyldes, at algen har fået fat neden under f.eks. maling eller lignede, som simpelthen forsvinder sammen med algen, eller at fladen er mere ren, lige der hvor algen sad, når algen forsvinder, end det er tilfældet uden omkring algens voksested.

Du kan altså både beskytte din bolig og forskønne den ved regelmæssigt at foretage tagrens.

Ready2Clean.dk

Ready2Clean - Viborgvej 100, 8600 Silkeborg - Telefon: +45 8680 0039 - Mail: info@ready2clean.dk - Cookiepolitik - Privatlivspolitik